2 cawan beras basmathi
6 ulas bawang merah - dihiris/ditumbuk
2 ulas bawang putih - dihiris/ditumbuk
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2.5 cawan air
1/2 cawan santan/susu cair
garam
2 sb minyak / minyak sapi
3 jenis pewarna makanan
2 helai daun pandan
bawang goreng
daun ketumbar - dihiris
1. Beras direndam dalam 20 minit. Ia bergantung pada jenis beras yang digunakan.
2. Panaskan minyak / minyak sapi. Tumiskan bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga naik bau.
3. Masuk air, santan/susu, garam dan daun pandan. Bila air mendidih, masukkan beras. Bila nasi hampir kering, titikkan bebrapa jenis pewarna. Tutup periuk dan biarkan nasi masak sempurna.
5. Kemudian kais-kaiskan nasi tu dengan garfu ataupun senduk khas. Kaiskan nasi perlahan-lahan supaya nasi tak hancur.
Masa menghidang, taburkan bawang goreng/daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment