Tuesday, March 26, 2013

Tempe Goreng Berempah



2 keping tempe
3 sb tepung gandum
2 sb tepung beras
1 st serbuk kunyit
1/2 st air kapur
2/4 cawan air
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
1 sb jintan manis
1 st jintan putih
1 sb ketumbar biji
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah

1.  Campurkan tepung, bahan tumbuk dan air sehingga menjadi beter yang tidak terlalu cair atau terlalu pekat.  Agak-agak boleh menyalut tempe itu.   Kemudian dimasukkan garam, air kapur dan serbuk kunyit.  Gaul hingga sebati dan biarkan sekejap.


2.  Potong tempe ikut suka dan celupkan tempe itu ke dalam beter tadi lalu digoreng di dalam minyak panas.


Sedap dimakan semasa hangat dengan sambal kicap.  Resipi di sini



No comments:

Post a Comment