Dulu-dulu arwah emak aku setiap kali buat jemput-jemput atau
cekodok mesti dia buat sos pencicahnya sekali. Tapi bukan macam sos-sos dalam botol yang ada di pasaran sekarang ini.
Arwah emak aku buat sos pencicah tu menggunakan cili kering bukan cili merah dan rasanya memang sedap. Sampai ke hari ini selalu juga aku buat sos pencicah yang macam itu. Sos tu agak cair. Sedap juga dimakan dengan epok-epok dan popia. Dulu-dulu kami guna batu giling.
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1/4 cawan air asam jawa
2 sb gula pasir
garam secukup rasa
1. Kisarkan cili kering dan bawang putih. Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga mendidih. Rasalah masin dan manisnya ikut selera dan tutup api.
Kalau hendak ia pekat sedikit, masaklah lama sedikit.
No comments:
Post a Comment