Thursday, March 21, 2013

Popia & Roti Gulung



8 keping kulit popia
8 keping roti putih 
1 st tepung gandum + 1 sb air (dijadikan gam)

Bahan untuk inti :
10 ekor udang 
1 biji bawang besar 
2 ulas bawang putih 
1 st serbuk jintan manis
1 biji cili merah 
1 pokok daun bawang 
1 sb minyak
garam secukup rasa

1.  Udang dipotong kecil.  Bawang besar didadu kecil.  Bawang putih dan cili merah dicincang halus.  Daun bawang dihiris.


2.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan jintan manis hingga naik bau.  

3.  Masuk udang, daun bawang dan garam.  Masak hingga kering dan tutup api.  Sejukkan.


4.  Gelekkan roti supaya sedikit leper.  Letak roti di atas kulit popia. 


Letak inti di atas roti dan gulung roti dulu.  Kemudian barulah digulungkan dengan kulit popia dibahagian luarnya. 


 Dipenghujung kulit popia sapukan gam tepung tadi dan lekatkan.  Gorengkan dalam minyak panas hingga kuning.



No comments:

Post a Comment