Thursday, March 21, 2013

Pengat Keladi




400 gm ubi keladi
1 biji kelapa
2 cawan air
1/2 cawan gula merah/melaka
3 sb gula pasir
2 sb tepung jagung
3 sb sagu mata ikan (direndam dalam 10 minit)
secubit garam
2 helai daun pandan

1.  Potong keladi dalam bentuk dadu.  Pastikan tangan tidak basah ketika memotong keladi bagi mengelakkan tangan gatal-gatal.   Kemudian dibasuh keladi dan direbus hingga empuk.  Toskan.



2.  Masak gula merah/melaka bersama air dan gula pasir hingga gula larut.  Tapiskan.  Kelapa diperah dengan 2 cawan air diambil santannya.



3.  Kemudian masukkan larutan gula tadi bersama santan, garam, tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, sagu mata ikan dan daun pandan dalam periuk.  



4.  Bila hampir mendidih, masukkan keladi.  Masak lagi hingga pekat dan sagu mata ikan nampak jernih/kembang sambil dikacau selalu.


No comments:

Post a Comment