Friday, May 24, 2013

Mee Goreng Mamak


Bila kita makan mee goreng mamak, rasanya memang berbeza dengan mee goreng melayu.  Yang aku perasan bila makan mee goreng mamak ni, ada satu macam bahan yang agak kasar berbiji-biji dalam mee goreng itu.  Bahan itulah yang membuatkan rasanya berbeza.
Pes kacang dal dan kacang tanah
Mee Goreng Mamak mesti ada ni....
Goreng Udang/Cucur Udang, resipi 
di sini


450 gm mee kuning
100 gm tauge
4 pokok sawi
2 keping tauhu - digoreng dan dipotong
2 sb kacang dal
1 sb kacang tanah
4 sb cili kisar
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 biji bawang besar  - dihiris/dicincang
2 biji telur
1 biji tomato -dipotong berbaji
goreng/cucur udang -dipotong-potong
garam
sedikit kicap (aku tak masuk)
3 biji cili hijau
1 biji timun

1.  Kacang dal dan kacang tanah direndam agar lembut sedikit dan dikisar halus.  Kalau nak campurkan sekali dengan cili pun boleh.


2.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan cili kisar serta kacang dal dan kacang tanah yang dikisar tadi.  Goreng.  Bila hampir garing, tolak ke tepi sedikit dan pecahkan telur.  Biarkan telur itu masak sedikit barulah digaulkan bersama cili tadi.

3.  Masukkan tauhu, tomato, sawi dan goreng/cucur udang.  Biarkan seketika dan masukkan mee.  Kalau suka, masuklah kicap sikit. 

4.  Akhir sekali masukkan tauge dan garam.  Tutup api.

Bila menghidang, taburkan cili hijau dan timun yang dihiris.



Penggunaan lebih cili kisar, kicap dan goreng pes itu lama sedikit akan mempengaruhi warna mee goreng itu.

No comments:

Post a Comment