Sunday, March 24, 2013

Cucur Udang Stail Mamak



1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 1/2 sb tepung jagung
secubit baking powder
garam secukup rasa
1/2 st yis
1/2 st gula pasir
1 cawan air suam
10 ekor udang (saiz besar)
- boleh juga kalau nak letak 1 st serbuk kunyit
- boleh ditambah daun bawang dan tauge.

1.  Satukan yis, gula pasir dan air suam.  Biarkan lebih kurang 5-10 sehingga berbuih.  Jika masih tidak nampak berbuih, buat lain.

2.  Satukan tepung gandum, tepung beras, tepung jagung, baking powder, serbuk kunyit dan garam.  Gaul rata.

3.  Masukkan campuran yis yang berbuih tadi.  Gaul hingga sebati.  Adunan ini nampak cair pada mulanya.  Tapi selepas diperap 1-2 jam ia akan memekat sedikit.  Bila adunan itu telah nampak berbuih, barulah boleh digoreng.



4.  Panaskan minyak (goreng terendam).  Minyak kena betul-betul panas.  Masukkan senduk sekejap dalam minyak panas tadi. Kemudian ambil sesenduk adunan tadi, letakkan udang, tauge dan daun bawang lalu digoreng hingga garing.

Cucur macam ni lah yang selalu digunakan untuk dicampurkan dalam mee goreng mamak.





No comments:

Post a Comment