1/2 cawan sour cream
1/2 cawan buttermilk
1/2 cawan gula pasir
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 st baking soda
1/2 st garam
sedikit serbuk buah pala
1/2 cawan gula ising
1. Satukan sour cream, buttermilk, gula pasir, telur dan garam. Pukul dengan whisk hingga sebati. Buttermilk itu boleh digantikan dengan 1/2 cawan susu cair dicampur dengan 1 st cuka atau jus lemon. Biarkan susu itu dalam 10 minit sebelum digunakan.
2. Ayak tepung bersama baking soda, serbuk buah pala dan masukkan ke dalam bancuhan sour cream tadi. Gaul hingga sebati.
Adunan ini sememangnya agak melekit. Biarkan seketika dalam 10 minit.
3. Panaskan minyak yang banyak (goreng terendam). Ambil 1 sb adunan tadi dan bulat-bulatkan menggunakan 2 batang sudu.
4. Masukkan dalam minyak panas perlahan-lahan. Gorenglah hingga kuning keseluruhan doughnut. Toskan dalam 10 minit.
Kemudian digaulkan pada gula ising semasa suam agar gula itu boleh melekat.
Doughnut ini sungguh lembut walaupun dah sejuk. Jangan sekali-kali masukkan doughnut terus dari kuali ke dalam campuran gula supaya gula tidak cair.
No comments:
Post a Comment