Saturday, May 25, 2013

Biskut Kopi Kuaci



200 gm planta
180 gm gula castor
1 biji telur
2 st kopi segera + 1 st air
300 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1 biji kuning telur untuk sapu
kuaci hijau secukupnya

1.  Pukul planta dan gula hingga kembang.  Masuk telur dan pukul lagi hingga sebati.


2.  Masuk pula bancuhan kopi.  Gaul rata.



3.  Akhir sekali masukkan tepung gandum.  Gaul lagi hingga sebati. Alaskan acuan dengan baking paper dan tekankan adunan hingga rata dalam acuan.  Simpan dalam peti ais supaya adunan keras sedikit.  Simpan semalaman pun tak mengapa.  Kemudian dipotong-potong biskut itu, sapu kuning telur dan hias dengan kuaci.


4.  Bakar pada suhu 160C selama 5 minit.  Keluarkan loyang dan potongkan sekali lagi biskut itu supaya cantik sedikit potongan biskut itu.  

Keluarkan biskut yang dipotong itu dan susun ke dalam loyang lain berjarak sedikit dan bakar semula biskut itu hingga masak.  






No comments:

Post a Comment