Sunday, May 12, 2013

Kek Pisang Rangup



190 gm mentega/butter
170 gm gula castor
2 biji telur
1 1/2 cawan pisang yang dilecek
240 gm tepung gandum
1 sb baking powder
1 st esen vanila
1/2 cawan badam hiris
sedikit walnut cincang

1.  Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2.  Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.




3.  Masukkan pula pisang lecek dan esen vanila diikuti dengan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.



4.  Masukkan sedikit badam hiris dan gaul rata.
5.  Alaskan acuan dengan baking paper dan masukkan adunan ke dalam acuan.  Akhir sekali taburkan lebihan badam hiris tadi bersama walnut cincang.



6.  Bakar pada suhu 180C selama 40 minit.



Kek ini sangat lembut.  Sedap dan rangup.  Kalau gunakan paper cup pun boleh juga.




No comments:

Post a Comment