Saturday, May 18, 2013

American Cheese Cake


Base :
100 gm oreo tanpa krim - dikisar halus
50 gm butter - dicairkan

Campurkan oreo dan butter hingga sebati.  Padatkan dalam loyang berukuran 8" yang dialas baking paper pada dasar dan kelilingnya serta dilengser dengan butter.  Bakar 5 minit pada suhu 160C.  Sejukkan.

Bahan untuk cheese cake :
100 ml double cream 
30 gm gula castor
30 gm tepung jagung
30 gm butter
250 gm Philadelphia Cream Cheese 
3 biji kuning telur

3 biji putih telur
30 gm gula castor

1.  Pukul cream cheese + 30 gm gula castor + butter hingga tidak berbintil.  Jika cream cheese berketul-ketul, boleh dicairkan menggunakan double-boiler sambil dikacau rata hingga adunan tidak berbintil.

2.  Masukkan kuning telur + tepung jagung + double cream.  Pukul hingga sebati.

3.  Dalam mangkuk berasingan, pukul putih telur + 30 gm gula castor hingga bertanduk.

4.  Ambil sedikit adunan putih telur (meringue) tadi dan kaup balik ke dalam adunan cheese hingga sebati.  Buat hingga habis.

5.  Tuang ke dalam base biskut tadi.

6.  Bakar secara water bath dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 160C selama 45-50 minit atau hingga bahagian atas kek kelihatan keperangan, guna api atas-bawah.



Kek ni lepas bakar, ia akan menurun sedikit.  Kalau sukakan lebih tebal cheesenya, gunakan loyang saiz 6".  
resipi : dari sini


No comments:

Post a Comment