20 gm gula melaka/gula apong
1/4 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 sb serbuk teh
1/4 cawan air
ais ketul secukupnya
Cara menyediakan sirap gula melaka
Gula melaka dimasak dengan 1/4 cawan air hingga larut. Kalau masak lebih, sirap gula melaka ni boleh disimpan untuk kegunaan yang lain. Sirap ini kenalah sedikit likat.
Cara menyediakan teh pekat
Serbuk teh dimasak dengan 1/2 cawan air dan tapis.
Untuk melapis teh 3-layer
Step 1 : Mula-mula masukkan sirap gula melaka itu ke dalam gelas tinggi. Jika menggunakan gula apong, terus masukkan gula apong itu sahaja ke dasar gelas.
Step 2 : Masukkan ketulan ais penuh hingga ke permukaan gelas.
Step 3 : Tuangkan susu cair perlahan-lahan di atas ketulan ais itu tapi jangan sampai penuh ke permukaan gelas.
Step 4 : Akhir sekali tuangkan teh pekat tadi.
Akhir sekali dengan menggunakan kaedah yang sama, barulah dituangkan teh pekat perlahan-lahan di atas susu cair tadi. Lebih baik diletakkan belakang sudu tu di bahagian tepi gelas supaya tuangan teh pekat itu tidak bercampur sangat.
No comments:
Post a Comment