200 gm pegaga
1 cawan kelapa parut putih2 biji limau kasturi
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
3 biji cili merah
3 ulas bawang merah
2 sb udang kering
1" kunyit hidup / 1/4 st serbuk kunyit
1. Pegaga dibersihkan betul-betul akarnya. Akar pegaga tu masih boleh dipakai. Rendam sekejap dalam air garam. Toskan dan hiris pegaga itu.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan kelapa dan garam. Gaul hingga rata. Jangan masak terlalu lama, nanti kelapa jadi terlalu kering. Tutup api.
4. Biarkan kelapa itu sejuk sedikit dan akhir sekali masukkan pegaga, garam dan perahkan jus limau. Gaul rata. Limau kasturi itu boleh digantikan dengan 1/2 biji limau nipis atau 1/2 biji lemon.
No comments:
Post a Comment