Saturday, February 9, 2013

Bubur Lambuk




1 cawan beras 
1 liter air
1 batang serai - diketuk
1 cawan santan
1/3 cawan daging cincang
1 pokok daun sup
1 paket sup bunjut
1" halia - diketuk
1" lengkuas - diketuk
garam secukup rasa
bawang goreng secukupnya

Bahan tumis :
5 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2" kulit kayu manis

Bahan dikisar/tumbuk halus :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb jintan manis 
1 st lada hitam

1.  Beras dimasak bersama 1 liter air hingga jadi bubur.   Tambah air jika perlu.

2.  Dalam periuk yang berasingan, tumis bahan tumis dan sup bunjut hingga naik bau.  Masuk pula bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi hingga naik bau.


3.  Masuk daging, serai, lengkuas dan halia.  Bila daging dah bertukar warna, tuangkan kesemua bahan tumisan itu ke dalam bubur nasi tadi.

4.  Masuk santan, daun sup dan garam.  Jika bubur nampak terlalu pekat, tambahkan sedikit air ataupun air rebusan daging jika ada.  Masak hingga mendidih.

Masa menghidang, taburkan bawang goreng.






No comments:

Post a Comment