Monday, March 11, 2013

Kerepek Ubi Keladi



1 biji ubi keladi
air garam
1 liter minyak untuk menggoreng



Masa mengupas keladi ni jangan sekali-kali kena air.
Pastikan tangan kering.  
Kalau tidak akan tergaru-garu lah badan kegatalan nanti.

Nak mengelakkan dari gatal-gatal, aku sarungkan tangan aku dengan plastik masa mengupas kulit ubi keladi tu.
Lepas tu hiriskan atau disagat ubi keladi tu nipis-nipis.  
Berhati-hatilah masa menyagat sebab keladi ni licin 
kalau terkena air.  Jadi jangan dibasuh dulu.



Bila dah siap hiris/sagat, barulah basuh keladi tu dengan air dan dibilas beberapa kali atau sehingga tiada lagi getah keladi tu 
(ia macam berlendir sedikit) 


Kemudian rendamkan sekejap keladi itu dalam air garam 
dan ditoskan.

Panaskan minyak dalam kuali (goreng terendam) dan 
gorenglah keladi tu hingga garing.  Toskan minyaknya.
 Kerepek keladi ni rasanya lemak aje.






2 comments: