1 liter minyak untuk menggoreng
Masa mengupas keladi ni jangan sekali-kali kena air.
Pastikan tangan kering.
Kalau tidak akan tergaru-garu lah badan kegatalan nanti.
Pastikan tangan kering.
Kalau tidak akan tergaru-garu lah badan kegatalan nanti.
Nak mengelakkan dari gatal-gatal, aku sarungkan tangan aku dengan plastik masa mengupas kulit ubi keladi tu.
Lepas tu hiriskan atau disagat ubi keladi tu nipis-nipis.
Berhati-hatilah masa menyagat sebab keladi ni licin
kalau terkena air. Jadi jangan dibasuh dulu.
Berhati-hatilah masa menyagat sebab keladi ni licin
kalau terkena air. Jadi jangan dibasuh dulu.
Bila dah siap hiris/sagat, barulah basuh keladi tu dengan air dan dibilas beberapa kali atau sehingga tiada lagi getah keladi tu
(ia macam berlendir sedikit)
Kemudian rendamkan sekejap keladi itu dalam air garam
dan ditoskan.
(ia macam berlendir sedikit)
Kemudian rendamkan sekejap keladi itu dalam air garam
dan ditoskan.
Panaskan minyak dalam kuali (goreng terendam) dan
gorenglah keladi tu hingga garing. Toskan minyaknya.
Kerepek keladi ni rasanya lemak aje.
Tak gatal ke
ReplyDeletetak de...sedap dan lemak aje rasanya.
ReplyDelete