Saturday, February 16, 2013

Biskut Dam




2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan planta
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
1/4 st garam
1 st esen lemon
3 sb serbuk koko
(asingkan sedikit putih telur dari sebiji telur itu dan dicampurkan sedikit air untuk disapu di atas doh)

1.  Pukul planta dan gula hingga kembang.



2.  Masuk telur dan esen lemon diikuti dengan tepung dan garam.  Gaul dan uli hingga sebati.



3.  Bahagi adunan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian diwarnakan dengan serbuk koko. 



4.  Masukkan kedua-dua doh dalam plastik dan disimpan di dalam fridge selama 30 minit.

Cara melapis dam :
1.  Kemudian canaikan doh kuning dan doh koko lebih kurang 1 cm tebal setiap keping.  Pastikan kedua-dua doh sama saiz. 

2.  Sapukan sedikit putih telur di atas lapisan koko.  Jangan sapu banyak sangat putih telur nanti biskut akan berbau hanyir.  Kemudian dilapiskan lapisan kuning di atas lapisan koko itu.  Buat 4 lapis.  Simpan semula dalam fridge supaya ia keras sedikit agar mudah dipotong.



3.  Lepas itu lapisan yang telah siap itu dipotong-potong setebal 0.5cm ataupun 1cm setiap keping.  Ketebalannya mempengaruhi besar atau kecil biskut itu.




4.  Sapukan sedikit putih telur di atas sekeping lapisan itu dan diletakkan sekeping lapisan bersilih warna (kuning+koko+kuning+koko).  4 lapisan kesemuanya.  Kemaskan susunan itu.



5.  Di bahagian hujung lapisan yang telah menjadi seperti blog itu, kita akan dapat lihat seperti susunan dam.  Potongkan hujung  yang tidak kemas itu dan seterusnya potonglah biskut itu setebal 1cm setiap keping.



6.  Bakar pada suhu 165C selama 10 minit. 




     


1 comment:

  1. Feveret ni..tq ya..nanti leh cuba..blog saya https://cararesepi.blogspot.com/

    ReplyDelete