Wednesday, July 4, 2012

Asam Pedas Ikan Parang & Sayur Asin



2 keping ikan parang 
1 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
2" kunyit hidup
1 pokok sawi asin
3 cawan air 
1 sb asam jawa
2 batang serai
3 helai daun limau purut
3 sb minyak untuk menumis

1.  Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan belacan 
ditumbuk.  Kemudian digaul rata dengan cili kisar.


2.  Sayur asin dihiris-hiris.  Bilas dengan air sekejap dan toskan.  Asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air.

3.  Panaskan minyak dan tumis campuran cili tadi.  Tumis hingga garing dan pecah minyak.


4.  Lepas itu masuk ikan dan serai.  Biarkan seketika dan balikkan ikan itu supaya mesra dengan cili yang ditumis itu.  

5.  Kemudian barulah dimasukkan air asam jawa, air dan sawi asin.  Aku tak gunakan garam sebab sawi asin itu dah cukup masinnya.  Tapi terpulang pada yang suka masin boleh ditambah garam.

6.  Bila kuah sedang mendidih, masukkan daun limau purut.  Daun limau itu bagi menaikkan aroma asam pedas tu.  



No comments:

Post a Comment