Thursday, July 26, 2012

Pulut Lemak



1 cawan beras pulut
3/4 cawan santan 
1 helai daun pandan
1 cawan kelapa parut putih
10 ekor ikan masin bulu ayam
sedikit beras biasa 
garam secukup rasa

1.  Beras pulut direndam semalaman.  Beras digoreng tanpa minyak hingga kekuningan.  Ikan masin digoreng garing.  Kelapa parut digaul dengan sedikit garam.  Jika tak nak kelapa cepat basi, kukus kelapa itu sekejap dalam 3-4 minit.


2.  Masuk beras pulut, santan dan garam dalam periuk dan masak seperti masak nasi biasa.  Bila pulut hampir masak, masukkan daun pandan.  


Kalau nak kukus pun boleh juga tapi jangan lupa rendam dulu pulut tu sekurang-kurangnya 4 jam.  Sesekali dikacau pulut itu dan kukus lagi hingga pulut betul-betul masak.  Sambil itu renjiskan sedikit air pada pulut jika pulut terlalu kering.

3.  Masa menghidang tu, taburkan dengan beras goreng dan bawang goreng kalau ada...krup krap krup krap kerangupannya.  

Pulut ini sedap dimakan dengan kelapa parut dan ikan masin.  Kalau nak makan dengan sambal pun sedap.  





No comments:

Post a Comment