Wednesday, July 18, 2012

Kek Kukus Buah-Buahan

loyang : 8" x 8" x 3"



150 gm buah -buahan campuran
250 gm planta
140 gm brown sugar
300 gm tepung gandum
1 st sodium bikarbonat
1 st baking powder
3 biji telur 
150 gm gula pasir

1.  Ayak tepung gandum, baking powder dan  sodium bikarbonat.  Masukkan buah-buahan campuran.  Gaul rata dan ketepikan.  Ini bagi mengelakkan buah-buahan itu mendak ke dasar kek.  



2.  Pukul planta dan brown sugar hingga kembang.

3.  Masuk telur satu persatu sambil dipukul hingga gebu.



4.  Masuk pula campuran tepung tadi sambil digaul rata.



5.  Pada waktu yang sama, masuk gula pasir dalam periuk dan masak hingga gula cair dan bertukar perang.  Tuangkan terus ke dalam adunan kek tadi panas-panas.  Gaulkan dengan segera.



6.  Sapukan loyang kek dengan planta dan dialas dengan kertas baking.  Masuk adunan kek dan hias dengan ceri dan badam.  
Tutup loyang dengan wrapping plastik atau dengan aluminium foil dan diikat dengan tali.  Ini untuk elak wap jatuh ke atas kek.    

7.  Kukus 3-4 jam.  Tambahkan air dalam kukusan dengan air panas/suam jika perlu.




No comments:

Post a Comment