Thursday, July 26, 2012

Laksam




Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
garam secukup rasa

1.  Gaul semua bahan hingga sebati. 
2.  Sapu loyang dengan sedikit minyak supaya laksam tidak melekat.
3.  Ambil 3/4 cawan adunan tadi dan tuang dalam loyang 7" cukup 
menutupi permukaan dasar loyang.  Kemudian dikukus.  
Sekejap aje nak mengukusnya.
4.  Bila masak, keluarkan loyang dari kukusan dan terus gulung 
dalam loyang tu.  Potong-potongkan laksam itu.




Kuah Laksam
4-5 ekor ikan selayang - direbus dan dibuang tulang
1" halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb lada hitam
700 ml santan pekat
1 keping asam-keping
2 tangkai daun kesum
garam secukup rasa

1.  Kisar ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
2.  Masuk semua bahan dalam periuk dan masak kuah laksam itu.
3.  Bila kuah dah mendidih dan hampir pekat, masukkan daun 
kesum.  Daun kesum tu boleh juga dihiris dan dibuat ulam.





Sambal
5 biji cili merah
1 sb belacan
garam secukup rasa
2 biji limau kasturi

Tumbuk cili merah, belacan dan garam. Perahkan jus limau.



Ulam-ulaman
Timun
Kacang botol
Tauge
Bawang besar
Limau kasturi

Masukkan sedikit laksam ke dalam mangkuk.  Letak tauge, bawang besar, kacang botol dan timun.  Tuangkan kuah laksam.  Letak sedikit sambal dan perahkan jus limau kasturi.





No comments:

Post a Comment