Monday, July 23, 2012

Spanish Omelette


Bahan asas Spanish Omelette ini adalah kentang, telur, bawang dan garam.  Kalau kentang banyak, ia akan lebih tebal dan padat macam kek.  Itulah yang sepatutnya.


Kalau nak asuk bahan-bahan lain tu ikut suka hati.  Makanan ini mengenyangkan disebabkan kandungan kentang itu.

4-5 biji telur
1 biji kentang
1/2 biji bawang besar
1 biji cili merah
2 sb minyak zaitun
secubit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Kentang dibelah dua dan dipotong nipis.  Bawang besar dan cili merah dihiris.

2.  Panaskan minyak zaitun.  Goreng kentang, bawang besar dan cili merah hingga kentang empuk.  Boleh juga digorengkan hingga kentang itu garing.  Lepas itu toskan minyaknya.


3.  Pukul sedikit telur itu dengan whisk macam nak buat telur dadar biasa.  Masukkan semua bahan yang digoreng bersama bahan-bahan yang lain.  Biarkan sekejap dalam 10 minit.



4.  Panaskan semula minyak zaitun lebihan menggoreng kentang tadi.  Masukkan campuran telur itu dan goreng hingga garing dan permukaannya masak sedikit.


5.  Untuk terbalikkan telur itu, mula-mula letakkan pinggan leper bertinggkup atas pan dan terbalikkan pan itu.  Lepas itu lorotkan telur itu semula ke dalam pan dengan bahagian mentah itu ke bawah.  


Kemaskan tepi-tepi telur itu dan gorengkan hingga garing dan angkat.



No comments:

Post a Comment