Friday, July 27, 2012

Pulut Inti Serunding Kelapa




1/2 biji kelapa parut
1 helai daun kunyit
1 st gula pasir
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar :
4sb udang kering - disangai dulu
5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah 
2 batang serai
2" kunyit hidup

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.


2.  Masuk daun kunyit, gula pasir, garam dan kelapa.  Gaul rata dan masak hingga kelapa itu kelihatan kering tapi lembab sedikit.  Jangan terlalu kering berderai.




Cara sediakan pulut :

1 cawan beras pulut
1 cawan santan
garam secukup rasa
1 helai daun pandan

1.  Rendam beras pulut lebih kurang 4 jam ataupun semalaman.


2.  Panaskan pengukus hingga airnya mendidih.  Masukkan beras pulut, santan, garam dan daun pandan dalam loyang.  Santan itu mestilah separas dengan beras pulut.


3.  Kukuskan beras pulut itu hingga masak.  Gaul-gaulkan beras pulut itu satu atau dua kali semasa dalam proses mengukus itu biar santan bergaul rata.  


4.  Masukkan sedikit serunding kelapa ke dalam bekas kecil seperti acuan kuih lompang.  Kemudian masukkan pulut secukupnya.  Tekankan sedikit dan tangkupkan atas daun pisang.  Bungkuskan dan dah boleh dihidangkan.







No comments:

Post a Comment