Sunday, July 22, 2012

Fu Yong Egg - Chinese Omelette


Ini adalah sejenis masakan cina.  Bahan-bahan yang digunakan boleh dipelbagaikan ikut suka masing-masing.  Selain bahan yang aku gunakan ini boleh juga digunakan udang, ayam, tomato, cendawan dan lain-lain.

3 biji telur
2 batang crabmeat - dipotong pendek
2" carrot - dipotong memanjang
1 cawan kobis yang dihiris
1 biji fish ball - dipotong nipis
1/4 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dicincang
1 pokok daun bawang - dihiris
1 cawan minyak masak
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Pukul telur dan masukkan crabmeat, carrot, kobis, fish ball, bawang besar, bawang putih, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam.



2.  Panaskan minyak dalam kuali.  Ambil sesenduk campuran telur tadi dan biarkan seketika senduk itu dalam minyak panas itu dan perlahan-lahan lorotkan telur itu ke dalam minyak panas.  Gorenglah seperti membuat telur dadar biasa.  Telur itu boleh dibuat beberapa keping kecil atau 1 keping besar.



3.  Bila bahagian bawah telah masak, terbalikkan dan masak lagi. 


                                Maaf gambar terlalu gelap.

4.  Masa menghidang, tuangkan sos di atas telur goreng itu.



Bahan untuk sos :
1 ulas bawang putih - dicincang
1/2 biji bawang besar - dihiris
1 cawan air biasa/air rebusan ayam
1/2 st serbuk lada sulah
1 sb sos tiram
1 sb kicap pekat
1/2 st minyak bijan
1 sb minyak untuk menumis
1 sb tepung gandum + sedikit air (bancuh)
air secukupnya
garam, gula secukup rasa

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang putih hingga wangi.
2.  Masukkan bancuhan tepung gandum, air/air rebusan ayam, serbuk lada sulah, sos tiram, kicap, minyak bijan, garam dan gula.
3.  Kacaukan laju-laju supaya sebati hingga agak pekat.  Jika terlalu pekat boleh tambah air.  
4.  Kemudian dituang di atas telur yang didadar tadi.  

Kalau tak nak buat sos ni pun tak apa.  Makan dengan kicap aje pun dah sedap untuk tekak melayu ye.




No comments:

Post a Comment