Tuesday, June 1, 2021

Mee Kicap Ipoh (dengan udang)



250 gm mee kuning
50 gm tauge
4 pokok sawi
1 pokok daun bawang
5 biji cili padi (jika nak pedas)
6 ekor udang
2-3 titik minyak masak
sedikit garam dan serbuk lada hitam

1.  Mee kuning dan sawi dicelur.  Toskan.
2.  Tauge disiram dengan air mendidih supaya tidak terlalu lembik.
3.  Daun bawang dan cili padi dihiris.
4.  Udang dibersihkan, dilumur dengan garam dan serbuk lada hitam.  Panaskan pan dan masuk udang.  Titikkan sedikit minyak masak dan masak hingga udang kemerahan.



Bahan untuk sos kicap :
3 sb minyak masak
2 ulas bawang putih
1 " halia
1 cawan air
3 sb kicap lemak manis
2 sb sos tiram
1 st kicap pekat

1.  Panaskan minyak dan goreng bawang putih hiris hingga kekuningan.  Asingkan.

2.  Bekas minyak itu digorengkan halia hingga naik bau.  Masuk air, kicap lemak manis, sos tiram dan kicap pekat.  Kacau-kacaukan.

3.  Masuk serbuk lada sulah, perasa ayam Maggi, garam dan gula.  Masak hingga sedikit pekat.  Tutup api.



Bahan untuk sup :
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 cawan air
1 keping fish cake
5 biji fish ball
1 st perasa ayam Maggi
1 sb minyak masak
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.

2.  Masuk air, perasa ayam Maggi, fish cake, fish ball dan garam.  Masak hingga mendidih.



Cara menghidang :
1.  Masukkan sedikit mee dalam mangkuk.  
2.  Tuang 2-3 sb sos kicap dalam mee dan gaul rata.  Cara ini mee tidak akan terlalu gelap.
3.  Letak tauge, sawi, udang, daun bawang, cili padi dan bawang goreng.
4.  Makan dengan sup tadi.



Satu lagi cara sediakan mee kicap itu jika hendak mee kicap berwarna gelap adalah semasa sos kicap itu masih panas dalam kuali, masukkan mee kuning.  Tutup api dan gaul rata hingga sos kicap itu meresap ke dalam mee.







No comments:

Post a Comment