Sunday, June 6, 2021

Terung Inti Daging




4 biji terung
1 cawan daging cincang
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji tomato - didadu kecil
1 pokok daun ketumbar - dihiris
1 sb serbuk lada hitam
1 st serbuk lada sulah
sedikit minyak masak
garam secukup rasa

1.  Terung dibuang sedikit kulit luarnya (tak buang pun tak apa).  Lepas itu letak atas kuali dan masak hingga layu.  Titikkan sedikit minyak.  

2.  Dengan menggunakan kuali yang masak terung tadi, panaskan 2 sb minyak dan masukkan daging, bawang besar, bawang putih dan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah.  

3.  Kemudian masuk tomato dan garam.  Masak sekejap dan tutup api.  Tabur daun ketumbar.

4.  Terung tadi dibelah dua dibahagian atasnya.  Sumbatkan inti daging itu ke dalam terung itu.  

5.  Panaskan semula kuali tadi dan masak lagi sekejap terung itu.







No comments:

Post a Comment