Wednesday, June 16, 2021

Wool Roll Bread



Bahan A :
1 paket yeast
1/2 cawan air suam
1 st gula pasir

Bahan B :
2 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan butter cair
1/4 cawan gula pasir
1 biji telur
1/4 st garam
Peanut butter secukupnya

1.  Satukan Bahan A.  Biarkan hingga yeast itu mengembang.  Jika tidak kembang, kena buat semula.

2.  Dalam mangkuk adunan, satukan tepung, butter cair, gula pasir, telur, garam dan adunan yeast tadi.  Gaul sambil uli hingga jadi doh yang lembut.


3.  Bulatkan doh dan tutup dengan kain lembab.  Biar hingga doh mengembang.


4.  Kemudian tabur tepung atas papan canai dan uli doh tadi.  Bahagi doh kepada 5 bahagian.  Bulat-bulatkan setiap doh itu dan tutup semula dengan kain lembab.  Biarkan hingga doh naik.



5.  Ambil sebiji doh itu dan canai bulat lonjong.  Separuh dari doh yang dicanai itu dipotong memanjang seperti sikat.


6.  Sapukan peanut butter di bahagian tengah doh itu.  Lipat kiri-kanan doh itu dan gulung bermula dari bahagian yang tidak dikelar itu.  Bahagian yang dikelar itu akan berada di bahag
ian atas roti.




7.  Sapu planta pada acuan bulat dan tabur tepung sekeliling acuan.  Susunkan adunan roti itu dalam acuan.  Perap lagi biar ia naik mengembang.


8.  Panaskan oven pada suhu 170C dan bakar roti selama 30 minit.  Keluarkan roti itu dari oven dan segera sapukan planta di atas roti itu semasa panas lagi.





No comments:

Post a Comment