Wednesday, June 30, 2021

Cinnamon Toast Blinis



8 oz cream cheese
1/2 cawan gula pasir
1 biji merah telur
1/4 st esen vanila
2 sb serbuk kayu manis
1 bungkus roti gardenia
3 sb butter
  
1.  Pukul cream cheese, 1/4 cawan gula pasir, merah telur dan esen vanila hingga berkrim.  Taburkan secubit serbuk kayu manis ke dalam cream cheese dan gaul sedikit.  




2.  Baki gula tadi digaulkan bersama serbuk kulit kayu manis.  Asingkan.

3.  Roti dibuang bahagian tepinya dan digelek supaya leper.  Lepas itu roti itu dipotong 2 atau 3.  Jika dipotong 3, blinis ini akan nampak lebih menarik.


4.  Sapukan cream cheese tadi diatas roti dan gulungkan.  Buat hingga habis.


5.  Kemudian barulah disapukan butter pada roti itu dan ditabur dengan campuran kayu manis.  Kalau tak suka bau dan rasa pahit kayu manis tu cukup sekadar tabur sedikit saja.


6.  Susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Bakar blinis ini pada suhu 200C selama 15 minit.





No comments:

Post a Comment