Thursday, July 1, 2021

Muruku Kentang






2 cawan tepung beras
200 gm kentang
secubit jemuju
2 sb bijan
1 sb planta
3/4 cawan air
garam secukup rasa

1.  Kentang direbus hingga lembut dan dilecek atau dikisar hingga betul-betul halus.  Boleh dimasukkan lebih kurang 2 sb air semasa dikisar.


2.  Campurkan tepung beras, kentang lecek/kisar, jemuju, bijan, garam dan planta.  


3.  Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang lembut tapi tidak melekat di tangan. 


4.  Sapukan sedikit minyak masak dalam acuan muruku.  Masukkan sedikit adunan itu ke dalam acuan muruku dan tekankan muruku itu atas sekeping plastik.  Boleh juga gunakan belakang senduk atau daun pisang.


5.  Panaskan minyak.  Masukkan secubit doh tadi dalam minyak panas.  Jika ia terus terapung, itu tanda minyak telah cukup panas.  Kemudian masukkan muruku yang telah ditekan tadi ke dalam minyak panas.  Goreng hingga sedikit putih kekuningan.  Gunakan api sederhana panas.  Jangan goreng hingga terlalu kuning nanti muruku akan jadi terlalu keras.





No comments:

Post a Comment