Monday, July 19, 2021

Kurma Tulang



500 gm tulang berserta isi
100 gm rempah kurma
4 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2" halia - dihiris halus
1 batang carrot - dipotong panjang
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji cili hijau - dibelah dua
2 biji kentang - dipotong 4
1 biji bawang besar - dipotong 4
500 ml air
200 ml santan KARA
2 helai daun pandan
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumis :
2" kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis bersama bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
2.  Masuk rempah kurma, tulang. kentang dan air.  
3.  Bila mendidih dan daging-daging pada tulang empuk masuk carrot, cili merah, cili hijau, bawang besar, daun pandan dan santan.  Masak lagi hingga mendidih sekali lagi.
4.  Akhir sekali masuk garam dan tutup api.






No comments:

Post a Comment