Wednesday, July 7, 2021

Muruku Bawang Putih



2 cawan tepung beras
4 sb tepung dhal/tepung muruku
3 ulas bawang putih
3 sb bijan
2 sb planta
1 cawan air (lebih kurang)
secubit jemuju
garam secukup rasa
acuan muruku 1 bintang
plastik/daun pisang

1.  Bawang putih ditumbuk dengan secubit garam hingga betul-betul halus supaya tidak tersekat dalam acuan.


2.  Satukan tepung beras, tepung dhal, bawang putih tumbuk, bijan, jemuju dan garam.  Gaulkan.


3.  Kemudian masukkan planta.  Gaul dan ramas.  Akhir sekali masuk air sedikit demi sedikit sambil digaul menjadi adunan yang lembut.  Kalau adunan agak keras, nanti susah nak tekan dengan acuan.


4.  Sapukan bahagian dalam acuan dan penekannya dengan minyak masak supaya adunan tak melekat. 

5.  Ambil sedikit adunan dan masukkan dalam acuan.  Tekankan muruku itu ke atas plastik/daun pisang dulu.  Buat 4 kali putaran muruku itu untuk mendapatkan saiz yang sama.


6.  Waktu yang sama panaskan minyak dalam kuali.  Masukkan secubit adunan ke dalam minyak panas.  Jika adunan itu terapung, itu tanda minyak dah cukup panas.


7.  Masukkan muruku yang telah ditekan itu ke dalam minyak panas.  Goreng hingga buih-buih pada muruku itu menjadi perlahan.  Angkat dan toskan.






No comments:

Post a Comment