Monday, July 26, 2021

Onde-Onde Pulut Hitam



1 cawan tepung pulut putih
3 sb tepung pulut hitam
3/4 cawan air untuk buat doh
1/2 cawan gula melaka hiris
1/2 biji kelapa parut putih
2 helai daun pandan
garam secukupnya
air untuk merebus secukupnya

1.  Gaul tepung pulut putih, tepung pulut hitam dan garam.
2.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli tepung hingga menjadi doh.  Doh semestinya tidak terlalu lembut.



3.  Ambil sedikit doh, bulatkan dan leperkan sedikit.  Letak sedikit gula melaka dan bulatkan semula doh itu.
4.  Didihkan air untuk merebus di dalam periuk bersama daun pandan.  Biarkan api sederhana besar terus menyala.



5.  Masukkan onde-onde tadi ke dalam air rebusan itu.  Bila onde-onde itu mula terapung, biarkan ia seketika supaya tepung itu betul-betul masak.
6.  Kemudian angkat onde-onde itu.  Biarkan airnya tiris sedikit dan golekkan dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Bolehlah dihidangkan.





No comments:

Post a Comment