Monday, July 19, 2021

Beriyani Telur Kerala ala Cooking Village



2 cawan beras basmathi
3 biji telur rebus dan dikelar-kelar
1 biji tomato - dipotong 6
1 biji bawang besar - dihiris
10 helai daun pudina
1 pokok daun ketumbar
1 sb serbuk cili
1 sb serbuk masala
1 sb serbuk ketumbar
1 st garam masala
3 cawan air
garam secukup rasa

Bahan tumis :
2 sb minyak sapi
3" kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 helai daun salam

Bahan ditumbuk kasar :
2" halia
1 biji cili hijau
3 ulas bawang merah

1.  Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis bersama bahan tumbuk dan bawang besar hingga naik bau.
2.  Masuk serbuk cili, serbuk masala, serbuk ketumbar dan garam masala.  Tumis lagi.
3.  Lepas itu masuk tomato, daun ketumbar, daun pudina dan beras.  Goreng sekejap.  Kacau perlahan-lahan supaya beras tidak patah.
4.  Masuk air, garam dan telur.  Tutup periuk dan biar hingga nasi masak.  Bila dah masak, gaulkan nasi perlahan-lahan.







No comments:

Post a Comment