Sunday, July 11, 2021

Pan Mee



Cara buat mee tepung :
1 cawan tepung gandum
1 sb minyak masak
1 cawan air (anggaran)
sedikit garam

1.  Gaulkan tepung, minyak dan garam.  
2.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.  
3.  Letak sedikit minyak di tangan.  Bahagi doh itu kepada 4-5 bahagian.  Bulat-bulatkan dan canai leper tapi tidak terlalu nipis.
4.  Sementara itu didihkan air bersama 1 sb minyak masak dan garam.
5.  Doh mee itu boleh dipotong memanjang atau dikoyak-koyakkan mee itu lalu dimasukkan ke dalam air mendidih itu.  Bila mee tepung itu timbul, biarkan seminit dan ditoskan.


Cara buat sup :
100 gm isi ayam
10 biji meat ball (tak de pun tak apa)
1 sb tepung jagung
3 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - didadu kecil
1/4 cawan ikan bilis ditumbuk kasar
1 sb serbuk lada hitam
100 gm daun bayam
1 liter air
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
sedikit ikan bilis goreng

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
2.  Masuk ikan bilis tumbuk dan serbuk lada hitam. 
3.  Bila naik bau masuk air, isi ayam, meat ball, serbuk lada sulah dan garam.
4.  Bila mendidih masuk daun bayam.  Didihkan lagi.  Masa menghidang, taburkan ikan bilis goreng.


Cara buat lada :
4 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 sb kicap masin
4 sb kicap lemak manis
2 biji limau kasturi 

1.  Cili padi dihiris.
2.  Bawang putih diketuk.
3.  Campurkan semua bahan dan perahkan jus limau kasturi.


Masa nak makan, tabur ikan bilis goreng dan cili kicap.


Lebih sedap ditambah cili oil berempah.

No comments:

Post a Comment