Monday, July 5, 2021

Mee Champa

 

Bahan untuk sup :
1/2 kg tulang dan daging
1 liter air
1 biji bawang besar - dipotong 4
1" lengkuas - dihiris
1 ekor sotong kering
4 pokok daun ketumbar
2 pokok daun bawang
3" kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
1 sb sos ikan
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Masukkan tulang dan daging bersama air dalam periuk.  Rebus hingga mendidih.  Tukar air dan rebus lagi tulang&daging itu hingga dapat sup yang jernih.  Bilaskan tulang&daging pada air paip dan rebus semula.


2.  Bakar sotong kering, bawang besar, lengkuas atas dapur.  Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga disangai dalam kuali sampai naik bau sedikit.



3.  Masuk bahan bakar dan disangai itu ke dalam sup jernih tadi.


4.  Masuk sos ikan, daun ketumbar bersama akarnya, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam.  Renihkan sup itu dengan api perlahan.  Sup yang jernih tadi akan bertukar warna disebabkan bahan-bahan bakar tadi.


Cara buat sambal lada :
4 biji cili merah
20 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1 sb cuka
garam secukup rasa

1.  Cili merah, cili padi dan bawang putih direbus hingga layu.
2.  Kemudian kisar bahan rebus itu bersama cuka dan garam.




Minyak bawang putih :
1 labu bawang putih - dicincang
1/2 cawan minyak masak

1.  Panaskan minyak.  Masuk bawang putih.
2.  Goreng bawang putih.  Bila bawang putih itu hampir kekuningan, angkat dan toskan bawang putih itu.  
3.  Masukkan minyak bawang putih itu ke dalam mangkuk.  Biar sejuk.  
4.  Bila minyak dan bawang telah sejuk, baru dimasukkan bawang putih itu ke dalam minyak itu semula.  Bawang putih itu akan kekal rangup.


Bahan-bahan hidangan yang lain :
1 bungkus kway teow - dicelur dan ditoskan
3 pokok daun ketumbar - dihiris
1 biji limau nipis - dipotong kecil
100 gm tauge - disiram dengan air mendidih
sedikit lobak asin - didadu kecil
sedikit kicap
sedikit serbuk lada sulah
sedikit bawang goreng

Cara menghidang :
1.  Masuk kway teow dalam mangkuk.
2.  Letak tauge.
3.  Tuang sup bersama tulang&daging tadi.
4.  Tabur daun ketumbar dan letak limau nipis, lobak asin, kicap, serbuk lada sulah, sambal lada, minyak bawang putih dan bawang goreng.






No comments:

Post a Comment