Monday, July 12, 2021

Fried Jumbo Pasta Shells



Bahan A :
20 biji jumbo pasta shells
1 sb minyak/butter

1.  Rebus pasta bersama minyak/butter hingga lembut.  
2.  Toskan sambil lalukan bawah air paip.


Bahan B :
200 gm brocolloni 
150 gm baby spinach 
2 ulas bawang putih
5 biji fish ball 
4 sb feta cheese
1 st garam
1 sb serbuk lada hitam
1 st serbuk lada sulah
1 sb olive oil

1.  Brocolloni dipotong kecil.  Baby spinach diambil daun sahaja dan dipotong-potong.  

2.  Bawang putih didadu kecil.  Fish ball dipotong kecil.  Feta cheese didadu kecil atau dipecah-pecahkan.

3.  Satukan semua bahan dan digaul rata.  Masukkan bahan B ini ke dalam jumbo pasta tadi.  


Bahan C :
3 biji telur
sedikit garam dan serbuk lada sulah
4 cawan breadcrumbs
1 liter minyak untuk menggoreng

1.  Telur dipukul sedikit bersama garam dan lada sulah.
2.  Celupkan pasta shells yang telah diisi tadi ke dalam telur.  Kemudian disalut dengan breadcrumbs.  Buat hingga habis.
3.  Panaskan minyak dan goreng pasta itu hingga kekuningan.  Jika digoreng tidak terlalu garing, pasta itu tetap lembut bila dimakan.  Andai suka digoreng garing, pasta itu akan jadi rengup jika dimakan semasa panas tapi bila sejuk ia akan jadi liat.
4.  Cicah dengan alfredo sauce semasa makan.



Alfredo Sauce :
2 sb butter
1 cawan susu full cream
1 cawan parmesan cheese
1 st oregano
1 st serbuk lada hitam

1.  Panaskan butter.
2.  Masukkan susu full cream.
3.  Bila mendidih, masukkan parmesan cheese.
4.  Bila mula pekat, masuk oregano dan lada hitam.  Tutup api.  

Ada dua pilihan jika ada yang suka sos yang hendak dicolek, cukup sekadar sos itu mendidih.  Tapi jika suka sos yang hendak diletak atas pasta goreng tu, boleh masak hingga sedikit pekat.
Rasa masin dari parmesan cheese itu memang satu kombination yang bagus dimakan dengan pasta ini.







No comments:

Post a Comment