Sunday, June 6, 2021

Lala Masak Pedas



Bahan A :
1 kg lala
5 batang serai
garam secukupnya

Bahan B :
5 batang serai - diketuk
2" halia - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 cawan cili kisar
1 sb sos tiram
1/4 cawan minyak untuk menumis
1 cawan air
1 sb gula melaka
garam secukup rasa

1.  Bersihkan lala dan rebus lala itu bersama serai dan garam hingga masak.  Lala itu akan terbuka menandakan ia telah masak.  Keluarkan lala itu.

2.  Panaskan minyak.  Tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.

3.  Masukkan cili kisar dan serai.  Tumis lagi hingga pecah minyak.  Masuk sos tiram dan gula melaka.  Tumis sekejap.

4.  Masuk air.  Bila mendidih, masuk lala rebus tadi bersama garam.  Balik-balikkan dan tutup api.  Taburkan daun ketumbar.  






No comments:

Post a Comment