Wednesday, June 2, 2021

Aglio Olio Pedas



400 gm spaghetti
1/2 biji sweet italian bellpepper - merah
1/2 biji sweet italian bellpepper - kuning
5 batang isi ketam
6 keping beef pepperoni
1 pokok daun ketumbar - dihiris
5 biji cili padi - dihiris
sedikit oregano
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang
1 sb serbuk lada hitam
sedikit cili flakes
minyak (zaitun) untuk menumis 

1.  Didihkan air dalam periuk dan rebus spaghetti hingga lembut tapi kenyal (al-dente).  Angkat spaghetti dan masukkan dalam air sejuk sekejap.  Toskan.  Bellpepper dipotong kecil.

2.  Panaskan kuali.  Letakkan pepperoni dan masak hingga garing tanpa minyak.  Angkat dan potong kecil-kecil.  Ketepikan. 

3.  Dalam kuali yang sama tadi dimasukkan 1/4 cawan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serbuk lada hitam hingga kekuningan.

4.  Lepas itu masuk bellpepper dan isi ketam.  Masak lagi hingga capsicum nampak sedikit layu.

5.  Kemudian masukkan spaghetti bersama garam.  Gaul rata, tutup api dan taburkan oregano, cili flakes, cili padi, pepperoni dan daun ketumbar.  Boleh tambah serbuk lada hitam jika suka.

 




No comments:

Post a Comment