Bahan A :
30 biji jumbo pasta shells
6" timun jepun
1 biji tomato panjang
1/2 biji italian bell-pepper (kuning)
1/2 biji italian bell-pepper (merah)
1/2 biji bawang besar
10 batang isi ketam
3 biji cili padi
1 sb lemon juice
garam secukup rasa
Bahan B :
2 sb mayonis
1 sb minyak zaitun
1 sb serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
Bahan C :
5 keping beef pepperoni
1 pokok daun ketumbar - dihiris
1 sb serbuk parmesan cheese
1. Jumbo pasta shells direbus dengan garam hingga lembut tapi kenyal (al-dente). Toskan dalam keadaan shells itu terbalik supaya tiada air bertakung di dalamnya.
2. Bell-pepper dibuang biji dan dimasak dalam kuali tanpa minyak hingga berkaramel sedikit. Isi ketam direbus sekejap dan toskan.
3. Timun jepun dan tomato panjang dibuang empulurnya dan didadu kecil. Bell-pepper yang dipanggang tadi juga didadu kecil. Bawang besar juga didadu kecil. Isi ketam dipotong kecil. Cili padi dihiris.
4. Beef pepperoni dimasak tanpa minyak dalam non-stick frying pan. Masak hingga garing lalu dipotong kecil.
5. Satukan Bahan A. Gaul perlahan-lahan.
6. Satukan Bahan B. Gaul sikit asal sebati dan tuang dalam Bahan A Gaul lagi perlahan-lahan sampai rata.
7. Kemudian sudukan bahan itu ke dalam jumbo pasta shells. Tabur di atasnya dengan serbuk parmesan cheese, beef pepperoni dan daun ketumbar. Sejukkan sekejap dalam peti ais dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment