400 gm mee kuning
100 gm tauge
10 ekor udang
7 biji fish ball - dibelah dua
4 pokok sawi
3 ulas bawang putih - didadu kecil
1 sb cili kisar
1 sb sos tiram
1 sb kicap pekat
1 cawan air rebusan daging
1 st tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
4. Bila mendidih, segera masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau-kacaukan. Tambah air rebusan daging jika terlalu kering.
5. Akhir sekali masuk garam, mee kuning dan tauge. Balik-balikkan, tutup api dan segera dihidangkan. Mee ini tidak terlalu berkuah.
Masa menghidang, taburkan daun sup atau daun bawang, bawang goreng dan cili jeruk.
No comments:
Post a Comment