Saturday, June 19, 2021

Roti Kacang Pool


1 bungkus roti potong
3/4 cawan daging cincang
1/2 cawan kacang merah
1 tin kacang pool /medammas
1 tin kecil baked beans
2 sb rempah kari
1 sb serbuk ketumbar
1 st serbuk lada hitam
3" kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 sb minyak sapi - dicairkan
air secukupnya
minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1" halia

Bahan sampingan :
Roti potong secukupnya
1 biji bawang besar - didadu kecil
1 biji tomato - didadu kecil
3 biji cili hijau - dihiris
6 biji limau kasturi - dibelah dua

1.  Kacang pool dipecahkan sikit tapi jangan sampai terlalu hancur.  Tapi kat sini kita pakai medammas yang sedia dimakan tu.  Kita kasi tumis lagi bagi menambah rasa.


2.  Rempah kari dan serbuk ketumbar disatukan dengan sedikit air jadi pes.


3.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.

4.  Masuk pes rempah, serbuk lada hitam, daging cincang, kulit kayu manis dan buah pelaga.  Tumis hingga naik bau.  


5.  Masuk kacang merah, kacang pool/medammas, baked beans dan air secukup pekat yang dikehendaki.

6.  Bila mendidih, masuk garam dan gula secukup rasa.  Tuangkan minyak sapi panas diatasnya.


Masukkan kuah kacang pool dalam mangkuk.  Letak telur mata kerbau/telur rebus, bawang besar, tomato dan cili hijau.  Cicah dengan roti bakar.  Roti tu sapu dengan planta dan bakar atas kuali.




No comments:

Post a Comment