Sunday, June 27, 2021

Mee Celup Thai



A :  Cili Jeruk
5 biji cili hijau
1 st garam
1 sb gula pasir
cuka secukupnya

1.  Cili hijau dihiris kasar. 
2.  Masukkan cili dalam bekas.
3.  Masukkan cuka separas cili. 
4.  Akhir sekali masuk garam dan gula.  Kacaukan sedikit dan tutup bekas.  Biarkan 2-3 jam dan sudah boleh digunakan.

B :  Minyak Bawang Putih
1 labu bawang putih
1/2 cawan minyak

1.  Bawang putih didadu kecil.
2.  Panaskan minyak dan masukkan bawang putih.
3.  Gorengkan hingga bawang sedikit kekuningan.  
4.  Tuangkan bawang putih itu bersama dengan minyaknya ke dalam bekas bertutup.

C :  Minyak Cili
3 ulas bawang putih 
1/2 cawan minyak masak
1/4 cawan cili flakes

1.  Bawang putih diketuk tanpa dibuang kulitnya.
2.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih sekejap.
3.  Akhir sekali masuk cili flakes.  Masak hingga naik bau, tutup api.  Simpan dalam bekas bertutup .

D :  Sup Mee Celup
3 ulas bawang putih - diketuk
4 ulas bawang merah - dihiris
4 sekawan - 
  (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih)
1 1/2 liter air
2 sup bunjut
2" halia - diketuk
2 batang serai - diketuk
4 batang akar ketumbar
1 sb serbuk lada hitam
100 gm daging
10 biji bebola daging
1 st sos ikan
kicap pekat secukupnya
garam dan gula secukup rasa
1 sb minyak untuk menumis

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan 4 sekawan hingga naik bau.
2.  Masuk air bersama sup bunjut, halia, serai, akar ketumbar, serbuk lada hitam dan daging.  Masak hingga daging empuk.
3.  Keluarkan daging dan hiris daging.  Ketepikan daging untuk hidangan.
4.  Akhir sekali masukkan kicap pekat, sos ikan, garam, gula dan bebola daging.  Bila mendidih dan bebola daging telah masak, tutup api.




E :  Bahan-bahan lain 
200 gm mee kuning - dicelur
200 gm kway teow - dicelur
200 gm kangkung - dicelur
100 gm tauge - disiram dengan air panas
4 biji limau kasturi
4 biji cili padi - dihiris
sedikit bawang goreng

Cara menghidang :
1.  Masukkan sedikit mee kuning dan kway teow dalam mangkuk.  
2.  Letak kangkung, tauge dan daging hiris.
3.  Tuangkan sup bersama meatball secukupnya dan letak sedikit cili jeruk, minyak bawang putih, minyak cili, cili padi, bawang goreng dan limau kasturi.







No comments:

Post a Comment