Friday, June 25, 2021

Assam Laksa Penang



1 paket laksa
4 ekor ikan sardin
1 tin kecil sardin
1 1/2 liter air
3 keping asam-keping
5 tangkai daun kesum
5 batang serai - diketuk
gula dan garam secukup rasa

Bahan sampingan :
1 biji timun - dipotong halus memanjang
1 ikat daun pudina
2 kuntum bunga kantan - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
1 pokok salad - dihiris
10 biji cili padi - dihiris
2 biji cili merah - dihiris
1/2 biji nenas - dipotong halus memanjang
5 biji limau kasturi
rojak buah secukupnya

Bahan kisar :
1 cawan cili kisar
5 biji cili merah
8 ulas bawang merah
1" lengkuas
3 sb belacan
2 batang serai

Jus asam jawa :
1 kepal asam jawa
1/2 cawan air

1.  Laksa direbus hingga lembut.  Penyediaan laksa ni kena ikut arahan pada label.  Ada macam-macam jenis laksa.  Lepas itu toskan laksa tu.




2.  Ikan sardin segar dibersihkan dan direbus.  Tapiskan airnya untuk dijadikan kuah laksa.  Asing isi ikan dan tulang.  Berhati-hati dengan tulang-tulang kecil.  Isi ikan dibiarkan kasar-kasar, tak perlu dikisar macam kuah laksa lain.




2.  Masukkan bahan kisar, jus asam jawa, daun kesum, serai, isi ikan rebus, isi ikan sardin tin, garam dan gula.  Tambah asam keping jika tidak cukup masam.  Masak hingga mendidih. 
 

Kuah laksa akan lebih sedap jika direnih lama sikit dengan api perlahan.  Jika kuah menjadi pekat, boleh tambah air.  Kuah laksa ni memang cair sedikit dan akan nampak ketulan-ketulan ikan.  Ikan sardin tin itu dipecahkan sedikit aje tapi jangan terlalu hancur.




Cara menghidang :
Letak laksa dalam mangkuk.  Masukkan semua bahan sampingan.  Tuang kuah menutup laksa itu.  Masukkan 1 st rojak buah.  
Campuran nenas dan rojak buah itu memang menambah rasa yang sangat sedap.






No comments:

Post a Comment