Monday, May 31, 2021

Sandwich Ayam & Keju



6 keping roti
200 gm isi ayam
1 biji bawang besar
3 keping keju
1 cawan grated mozarella
3 biji cili padi - dihiris
3 sb sos tomato
planta secukupnya
sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa

1.  Isi ayam dilumur dengan serbuk lada hitam dan garam.  Panaskan kuali dengan 1 sb minyak.  Masak ayam hingga masak kekuningan.  Lepas itu carik-carikkan isi ayam itu.

2.  Bawang besar dihiris bulat dan dimasak dalam kuali tadi hingga layu.  Jangan terlalu berkaramel.

3.  Ambil 2 keping roti.  Satu disapukan dengan planta dan satu lagi disapu dengan tomato sos.

4.  Letak bawang, mozarella cheese, carikkan isi ayam, cili padi dan kepingan cheese.  Tutup dengan sekeping lagi roti.  Sapukan planta di atas roti itu.

5.  Panaskan kuali leper, letak roti yang telah disapu planta itu dibahagian bawah.  Sambil tunggu roti itu kekuningan, sapukan lagi planta di bahagian atas roti itu.  

6.  Kemudian terbalikkan roti itu dan masak lagi hingga kekuningan.  Cheese didalam roti itu akan mula mencair.  Bila roti dah kuning di kedua belah, angkat dan hidangkan.  Makan semasa panas.





No comments:

Post a Comment