Saturday, May 29, 2021

Mee Kuah Ketam




400 gm mee kuning - dicelur & toskan
100 gm tauge
2 pokok daun sup - dihiris
5 biji limau kasturi
10 biji cili padi - dihiris
bawang goreng secukupnya

Bahan untuk kuah :
4 ekor ketam - bersihkan dan belah dua
5 pokok sawi
1/2 cawan cili kisar
10 biji fish ball
1 biji capsicum - didadu kecil
1 biji tomato - didadu kecil
1 sb sos tiram
2 sb kicap
2 biji telur
1 liter air
1 keping asam-keping
3 sb minyak untuk menumis

Bahan tumbuk :
2 biji bawang besar - saiz besar
3 ulas bawang putih
1/4 cawan udang kering

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan fish ball hingga bawang kekuningan.
2.  Masuk cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
3.  Masuk pula capsicum, tomato, sos tiram, kicap dan sawi.  Tumis sekejap.
4.  Kemudian masuk air.  Bila mendidih, masukkan ketam, telur, asam-keping dan garam.  Biarkan hingga mendidih lagi dan ketam serta telur masak.


Cara menghidang :
1.  Masuk mee dan tauge dalam mangkuk.
2.  Tuangkan kuah dan tabur daun sup, cili padi dan bawang goreng.  
3.  Perahkan jus limau kasturi.




No comments:

Post a Comment