Monday, February 1, 2016

Onion Pakoda



2 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun kari - dipotong kecil
1 biji cili hijau - didadu kecil
1 st serbuk kunyit
1 st serbuk cili
1 cawan tepung kacang kuda* 
1/4 cawan tepung beras
2 sb minyak 
2 sb air
1 cawan minyak untuk menggoreng
garam

*Tepung kacang kuda itu adalah dari kacang kuda yang dikisar. Kacang kuda ni memang keras.  Memang agak susah nak hancur.
Berbiji-biji sedikit pun tak apa.

1.  Campurkan bawang besar, daun kari, cili hijau, serbuk kunyit, serbuk cili dan garam.    

2.  Masukkan tepung kacang kacang kuda dan tepung beras.  Gaulkan.


3.  Masukkan air dan 1 sb minyak panas.  Gaulkan hingga sebati.





4.  Panaskan minyak.  Ambil sedikit-sedikit adunan dan digoreng hingga garing.






No comments:

Post a Comment