Monday, February 29, 2016

Custard Tea Cake menggunakan Vanila Custard keluaran Mom Royale




125 gm planta
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
1/4 cawan tepung kastad
3/4 cawan tepung naik sendiri






Bahan untuk Kastad dan cara penyediaannya:
3 sb vanila custard Mom Royale
1 cawan dairy cream/susu cair
2 sb gula pasir

Campurkan semua bahan ini dan dimasak dengan api perlahan sehingga pekat.  Sejukkan sebentar.




Cara menyediakan kek :
1.  Pukul gula dan planta hingga kembang.

2.  Masuk telur dan pukul lagi hingga sebati.

3.  Masukkan pula kedua-dua jenis tepung yang telah diayak bersama.  Gaul rata dan adunan dibahagi kepada 2 bahagian.

4.  Griskan acuan bersaiz 7" dengan planta dan tabur sedikit tepung. Masukkan satu bahagian adunan kek tadi dan ratakan.  Lepas itu lapiskan adunan vanila custard perlahan-lahan supaya ia tidak tenggelam di tengah adunan kek.  Ratakan vanila custard itu. Adalah lebih baik gunakan piping.  

Kemudian lapiskan satu lagi bahagian adunan kek tadi di atasnya perlahan-lahan.  Ratakan.

 5.  Bakar pada suhu 180C selama 30 minit.











No comments:

Post a Comment