Friday, February 5, 2016
Karamel Kentang
Masakan ini popular di Korea dengan nama Algamja-Jorim/Braised Baby Potatoe.
200 gm kentang saiz kecil / baby potatoe
1 sb minyak zaitun
3 sb kicap cair
3 sb rice syrup / madu / gula pasir
1 ulas bawang putih - dicincang halus/ditumbuk
1-2 titik minyak bijan
1 sb bijan putih - disangai sekejap
1. Panaskan minyak dan masukkan kentang dalam pan. Tutup pan. Biarkan kentang masak lebih kurang 20 minit, sambil itu dikacau-kacaukan kentang itu beberapa kali. Masak hingga kentang empuk dan kulitnya nampak berkedut-kedut (garing).
Cucukkan kentang itu dengan lidi/cake tester untuk mengetahui kentang itu telah empuk atau belum.
2. Masukkan kicap cair, rice syrup/madu/gula pasir dan bawang putih. Gaul-gaulkan dan masak hingga likat. Pastikan seluruh kentang bersalut dengan karamel itu. Tutup api.
3. Taburkan bijan.
Labels:
Kentang/Ubi,
Snacks
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment