Friday, February 5, 2016

Karamel Kentang




Masakan ini popular di Korea dengan nama Algamja-Jorim/Braised Baby Potatoe.

200 gm kentang saiz kecil / baby potatoe
1 sb minyak zaitun
3 sb kicap cair
3 sb rice syrup / madu / gula pasir
1 ulas bawang putih - dicincang halus/ditumbuk
1-2 titik minyak bijan
1 sb bijan putih - disangai sekejap

1.  Panaskan minyak dan masukkan kentang dalam pan.  Tutup pan.  Biarkan kentang masak lebih kurang 20 minit, sambil itu dikacau-kacaukan kentang itu beberapa kali.  Masak hingga kentang empuk dan kulitnya nampak berkedut-kedut (garing).

Cucukkan kentang itu dengan lidi/cake tester untuk mengetahui kentang itu telah empuk atau belum.

2.  Masukkan kicap cair, rice syrup/madu/gula pasir dan bawang putih.  Gaul-gaulkan dan masak hingga likat.  Pastikan seluruh kentang bersalut dengan karamel itu.  Tutup api.

3.  Taburkan bijan.




No comments:

Post a Comment