Saturday, February 27, 2016

Tauhu Masak Sambal Daun Kesom




3 keping tauhu
10 gm daun kesom
1/4 cawan minyak masak
garam

Bahan kisar :
10 biji cili merah
1 sb udang kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2" kunyit hidup
1" halia
1" lengkuas

1.  Tauhu dipotong 3 dan digoreng hingga garing.  Toskan.

2.  Dengan menggunakan minyak menggoreng tauhu tadi, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak.

3.  Masukkan daun kesom dan garam.  Daun kesom tu boleh dihiris ataupun dimasukkan begitu sahaja.  Buangkan batang yang terlalu keras, ambil daun dan batang yang lembut sahaja.

4.  Akhir sekali, masukkan tauhu.  Gaulkan hingga rata dan tutup api.





No comments:

Post a Comment