Wednesday, February 17, 2016

Ayam Masak Lemak Daun Kesom




1/2 ekor ayam
20 gm daun kesom
1 biji kelapa 
2 sb cili kisar
1 sb udang kering - tak perlu ditumbuk
1 biji limau nipis/limau kasturi - ambil jus
garam

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah 
1 ulas bawang putih 
1 sb udang kering
2" kunyit hidup / 1 st kunyit serbuk


1.  Ayam dipotong kecil dan dibersihkan.

2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat.  Kemudian diperah lagi dengan 1.5 cawan air dijadikan santan cair.

3.  Masukkan ayam, cili kisar, udang kering, bahan tumbuk dan santan cair ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.  Kacau-kacau selalu supaya santan tidak menjadi jernih.

4.  Kemudian masukkan daun kesom, santan pekat, jus limau dan garam.  Didihkan sekali sambil dikacau-kacau selalu.



No comments:

Post a Comment