Sedap dan lembut gebus kuih ni walaupun dah sejuk.
3 cawan tepung gandum
1/2 st soda bikarbonat
1 sb planta
1 st yeast
1 cawan air suam
2 sb gula pasir
1. Tepung gandum dan soda bikarbonat diayak bersama.
2. Satukan gula pasir, yeast dan air suam. Kacau sedikit dan biarkan ia kembang.
3. Gaulkan tepung tadi dengan planta.
4. Masukkan bancuhan yeast tadi dan uli hingga jadi doh
yang lembut.
5. Biar adunan naik 2x ganda. Kemudian tumbukkan
dibahagian tengah. Biar seketika.
6. Ambil sedikit adunan dan bentukkan lonjong. Bila nak digoreng, tarik sedikit di kedua-dua bahagian hujungnya.
7. Gorengkan dalam minyak yang banyak.
8. Boleh dicicah dengan sambal sardin, kuah kari atau apa saja mengikut selera masing-masing.
No comments:
Post a Comment