Monday, February 29, 2016

Kuih Kayu Keramat / Roti Keramat

Ini adalah kuih tradisional Terengganu.   
Sedap dan lembut gebus kuih ni walaupun dah sejuk. 





3 cawan tepung gandum
1/2 st soda bikarbonat
1 sb planta

1 st yeast
1 cawan air suam
2 sb gula pasir

1.  Tepung gandum dan soda bikarbonat diayak bersama.

2.  Satukan gula pasir, yeast dan air suam.  Kacau sedikit dan biarkan ia kembang.

3.  Gaulkan tepung tadi dengan planta.

4.  Masukkan bancuhan yeast tadi dan uli hingga jadi doh  
     yang lembut.











5.  Biar adunan naik 2x ganda.  Kemudian tumbukkan  
dibahagian tengah.  Biar seketika.



6.  Ambil sedikit adunan dan bentukkan lonjong. Bila nak digoreng, tarik sedikit di kedua-dua bahagian hujungnya.




7.  Gorengkan dalam minyak yang banyak.

8.  Boleh dicicah dengan sambal sardin, kuah kari atau apa saja mengikut selera masing-masing.


Kuih ini boleh digoreng separuh masak dan disimpan dalam fridge.  Bila nak makan, barulah digoreng lagi.



No comments:

Post a Comment